Opstap Assessment

Missionair werkers assessment

Je bent je aan het voorbereiden op vertrek naar het buitenland of je woont en werkt als missionair werker, zendeling, ontwikkelingswerker, pionier, jongerenwerker of gemeentestichter, in het buitenland. Je werkt samen met mensen uit verschillende culturen en achtergronden. Je bent al een tijdje geleden uitgezonden, en min of meer gesetteld in het land waar je nu woont en werkt. Alleen of samen met je partner of gezin. Je werkt hard, de dagen zitten vol en je merkt dat het soms ook best moeilijk is, met al die verschillende culturen, en soms ook lastige politiek complexe situaties. Je wordt soms zelfs 24/7 in beslag genomen. Tijd voor een pas op de plaats of een moment van reflectie is er haast niet. Je zou wel willen, maar er is elke dag wel weer wat anders te doen. Je wordt geleefd. Soms schiet het zelfs door je heen: ‘Wat was alweer mijn roeping, visie en missie waarvoor ik alles opgegeven hebt en hier in dit land ben?’ Je had destijds grote verwachtingen, maar je merkt ook dat soms alles wel heel erg anders is dan je je had voorgesteld. Dan is het tijd om een moment van bezinning te nemen, pas op de plaats, en jezelf tijd te gunnen om te ontdekken waar je nu staat met jouw sterke kwaliteiten, maar ook met je valkuilen en ontwikkelpunten. Een ontwikkel assessment speciaal op maat gemaakt voor missionair werkers kan je daarbij helpen.

Ontwikkelassessment

Het Missionair Werkers assessment gaat om een ontwikkelassessment waar ontwikkelpunten voor jouw als missionair werker in beeld worden gebracht. Op basis hiervan kan je aandacht geven aan die punten waar je behoefte liggen in groei en ontwikkeling. Het Missionair Werkers assessment is geen selectieassessment in de zin dat het bepalend is of je wel of niet geschikt zou zijn voor een uitzending als missionair werker, het is echt een ontdekkingstocht van waar je staat en naar toe wilt groeien.

Competentieprofiel Missionair Werker

Het uitgangspunt voor het ontwikkelassessment is het competentieprofiel van jouw als missionair werker. Dit profiel bestaat uit de vijf kerncompetenties veerkracht, interculturele sensitiviteit, context en evangelie kunnen verbinden, ondernemen en netwerken. Iedere kerncompetentie wordt in het competentieprofiel omgeschreven vanuit de context en rol van jouw als missionair werker. 

Methoden

Naast het afnemen van een Intercultural Readiness Check en de Lifelanguages™ vragenlijst, ontvang je een uitnodiging voor de competentietest. Het kennen, begrijpen en toepassen van het Life Languages gedachtegoed, verbetert  communicatieve vaardigheden, versterkt het zelfvertrouwen, verrijkt de relaties met anderen en verbetert de samenwerking. In de Intercultural Readiness Check wordt er gekeken naar vier verschillende dimensies; interculturele sensitiviteit, interculturele communicatie, bevorderen van betrokkenheid en omgaan met onzekerheid. In de competentietest beoordeel je 16 fundamentele competenties en in een vergelijkingsoverzicht wordt er gekeken naar een overeenkomst tussen de competenties van jouw als missionair werker en de 16 fundamentele competenties uit de test. Tijdens het assessmentgesprek komen de resultaten samen in een top drie van ontwikkelpunten. De ontwikkelpunten worden uitgediept met behulp van een ervaringsgerichte oefening en vertaald naar concrete stappen om in de praktijk jezelf te ontwikkelen. 

Het Missionair Werkers assessment bestaat uit Intercultureel Readiness Check, het Lifelanguages communicatieprofiel, afnamen van een competentietest, een voorbereidingsopdracht en een assessmentgesprek.

Wat zeggen deelnemers over wat het oplevert?

Agnes Missionair Werker - Thailand

De Intercultural Readiness Check heeft mij geholpen om te zien waar ik op dit moment sta in de omgang met mensen uit anderen culturen, hoe groot de verschillen zijn tussen mijn cultuur en de cultuur van mensen waar ik graag mee samen wil gaan werken, maar het geeft ook inzicht en nieuwe ideeën welke stappen ik nog moet nemen om de ander beter te leren begrijpen.

Andrea Missionair Werker - Zambia

Het Life Languages profiel heeft ons meer zelfinzicht gegeven. Ook leverde het goede handvatten op om effectiever te communiceren en elkaar beter te begrijpen. Als echtpaar, maar ook in het team waarmee we samenwerken. Een absolute aanrader!